با دیدن تابلوی راهنمای یادمان جان باختگان والفجر 8 که در سمت راست راه ، نصب شده و فاصله ی آن ، 6 کیلومتر میباشد به همان سو میروم .
نخلستان های سوخته و گاهی سالم از همان آغاز راه ، خودنمایی میکنند .
ساعت 27 : 12 و کیلومتر 54240 به یادمان جان باختگان عملیّات والفجر 8 میرسم .
نمادی که برای این یادمان ساخته اند و در کنار رودخانه ی اروند ، قرار دارد ، سازه ای است بلند و سپید رنگ که در زیر آن ، آرامگاه 8 جان باخته ی گم نام به هم راه نگاره هایی از دیگر جان باختگان ، دیده میشوند . هم چنین یادگارها و نمادهایی از جنگ همانند کلاه خودهای سربازی و سربندهای پارچه ای با نوشته های گوناگون به چشم میخورند .
عملیّات والفجر 8
شناسنامه
نام عملیّات : والفجر 8
رمز عملیّات : یا فاطمه الزّهرا
منطقه ی عملیّات : جبهه ی جنوبی فاو ( خوزستان )
تاریخ عملیّات : 20 / 11 / 64 تا 9 / 2 / 65
مدّت عملیّات : 78 روز
گستره ی عملیّات : 800 کیلومتر
گونه ی عملیّات : گسترده
هدف عملیّات : تصرّف فاو و تهدید بصره از جنوب و کوتاهی دست عراق از آب های شاخاب پارس
فرماندهی عملیّات : سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
سازمان رزم : سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
نیروهای کارکننده : سپاه و پشتیبانی هوائی و هوانیروز ارتش
آمادگی نیروهای درگیر خودی : 140 گردان پیاده و 16 گردان توپ خانه
آمادگی نیروهای دشمن : 126 گردان پیاده ، 33 گردان زرهی ، 23 گردان خودکار ، 29 گردان کماندو و 20 گردان پاسگان ریاست جمهوری
تلفات عراق : 50 هزار کشته و یا زخمی و 2105 دربند
غنایم گرفته شده : 95 دستگاه تانک و نفربر ، 120 قبضه توپ ، پدافند هوائی ، 30 دستگاه مهندسی نفربر خودرو
نتایج عملیّات : آزادسازی و تصرّف 940 کیلومتر از سرزمین های ایران و عراق ، تصرّف شهر فاو ، انهدام گسترده ی نیرو و تجهیزات عراق ، چیرگی بر اروند ، بستن راه عراق به شاخاب پارس و هم مرز شدن با کویت
مهم ترین بازتاب عملیّات والفجر 8 ، کاهش بهای نفت بود که با هدف کاستن از توان اقتصادی و درآمد ارزی جمهوری اسلامی ، رخ داد که تا مرز بشکه ای 6 دلار ، پی گرفته شد .
در کنار این یادمان زیبا ، یک نگاره ی فوری یادگاری میگیرم .
این مجموعه ، مجهّز به سرویس بهداشتی ، نمازخانه ، فروشگاه دستاوردهای فرهنگی ، اورژانس و نگهبانی است . در حالی که در حال گام نهادن در دور تا دور مجموعه هستم ، به منطقه ای میرسم که برای زنده کردن یاد روزهای جنگ ، پل های چوبی ویژه ای را بر روی آب ، بسته اند . گذر کردن از روی این پل های لغزان بر آب ، حسّ خوبی به انسان میدهد . به ویژه هنگامی که در دو سوی آب با نیزارهای بلند ، احاطه شده است . ضمناً از این سوی رود ، شهر زیبای فاو در کشور عراق به روشنی ، دیده میشود . بازارچه ی مرزی که در کنار اروندرود ، برپا شده است از بامداد تا ساعت 30 : 12 ، مشغول به کار است و چون من ، دیر میرسم ، نمیتوانم از این بازارچه ، دیدن کنم .
در ساعت 37 : 13 و کیلومتر 54247 ، وارد راه اصلی آبادان ـ اروندکنار میشوم و به سوی آبادان ، حرکت میکنم .