برای تعطیلات فطر ، برنامه ی سه روزه ای را به سمت استان زیبا و پر از خاطره ی آذربایجان باختری ، فراهم میکنم برای بازدید از چند جای دیدنی :
1 )) چمن متحرّک چملی
نزدیکی شهر تکاب ، روستایی هست به نام بدرلو که در نزدیکی آن ، محوّطه ی چمن بزرگیست به نام چملی که بخشی از آن ، درون آب ، قرار دارد و با وزش باد به حرکت درمیآید . اهالی را اعتقاد بر وجود گنج و تندیس های ارزشمند در زیر این تکّه چمن است .
2 )) تالاب کانی برازان
تالاب بزرگ کانی برازان در 5 کیلومتری شهر مهاباد به سوی ارومیّه ، واقع شده و افزون بر زیبایی ، دربردارنده ی گونه گونگی بسیار دلربایی هم هست . کانی در زبان کردی یعنی چشمه و برازان یعنی گرازها . گستره ی این تالاب ، 907 هکتار است . نی و بوریا از جمله گیاهان این تالاب هستند . فلامینگو ، اردک بلوطی ، اردک سرسپید ، پرستوی دریایی ، اردک مرمری و پلیکان سپید از موجودات زنده ی این تالاب زیبا هستند .
در تالاب ، چرخی میزنیم و با محیط بانان مستقر در آن جا ، دیدار و گفت و گو میکنیم و هم چنین عکس های زیبایی از تالاب برمیداریم .
پس از بازدید از تالاب در هوائی خوب به سمت روستای خوراسب میرویم تا امشب را در خانه ی دوست خوبم ، یونس آستا ، اتراق نماییم . یونس از دوستان بسیار خوب دوره ی دانشگاه من است که بسیار خون گرم و مهربان میباشد .
روز پنج شنبه 17 تیرماه با همراهی مصطفی ، داداش یونس به سوی غار تمتمه میرویم .
3 )) غار تمتمه
غار تاریخی و باستانی تمتمه در کنار روستای تمتمان ، واقع در راه ارومیه به سرو ، قرار گرفته است . این غار ، یک غار تاریخی و باستانی است که دوره ی سکونت در آن به دوران پارینه سنگی میانی ، بازمیگردد و هیچ گونه ارزش گردشگری عمومی ندارد ؛ بسیار کوچک است و تنها آثاری از دوده ی سیاه بر سقف و دیواره ی آن ، دیده میشود .
پس از دیدن این غار به سمت سنگ کاظم خان میرویم تا از دریاچه ی ارومیه هم دیدن نماییم ؛ خوش بختانه آب دریاچه ی ارومیه ، نسبت به سال پیش ، بالاتر آمده است و این امر ، ما را بسیار خوش حال میکند .
4 )) آبشار سوله دوگل
با راهنمایی مصطفی به سمت آبشار سوله دوگل در نزدیکی روستای دیزج میرویم . این آبشار به راستی زیبا و بزرگ است .
شب را در خانه ی روستایی دوست خوبم میمانیم و فردا آدینه پس از به خدا سپردن خانواده ی عزیز نصری فرد به سمت ارومیه میرویم .
5 )) کلیسای ننه مریم
میگویند نخستین کلیسای ایران است که پیشینه ی آن به سده ی یکم زادروزی میرسد . گویا سه موبد زرتشتی که با دیدن ستاره ای در آسمان ، از آشکار شدن مسیح موعود ، آگاه میشوند و برای دیدن او به اورشلیم میروند ، پس از بازگشت از آن جا به ساخت این کلیسا بر روی آتشکده ی موجود در این مکان میپردازند .
راهنمایی که در کلیسا هست ، اورگین ، نام دارد و ضمن این که خود ، مسیحی نسطوری است بر فنّ راهنمایی نیز چیره میباشد . ساختمان امروزه ی کلیسا ، چیزی حدود سد سال کهنا دارد .
این کلیسا که در خیابان خیّام ، قرار دارد به شرق آشور نیز نامدار است . پلان کلیسا ، چهارگوش است و پایه های آن ، بسیار مستحکم و کلفت از ملات ساروج و سنگ میباشد .
6 )) سازه ی سه گنبد
این سازه که به دوره ی سلجوقی ، پیوند می یابد ، یک سازه ی مقبره ای است که در دو طبقه ، ساخته شده است . طبقه ی یکم آن ، سرداب و طبقه ی دوم آن ، اتاقک آرامگاه است . سازنده ی آن ، شیشقاط مظفّری از امرای دوره ی سلجوقی است که نام خود را بر سردر برج ، حک کرده است . معمار سازه ، منصور پسر موسی و سال ساخت ، 580 کوچی ماهی است .
برخی از پژوهشگران ، معتقدند که بر روی سازه ، گنبد بزرگی ، بوده است که با توجّه به دو گنبد موجود در سردابه و اتاقک آرامگاه ، سازه به سه گنبد ، نامور شده است . این سازه ، روزگاری در بیرون از شهر ارومیه ، قرار داشته که امروزه به درون شهر ، کشیده شده است .
در این سفر ، میرحسین عزیزم و وحید نازنین ، همراهم بودند .