جمعه 2 آذر 1403

گشت شهر مهاباد

گشت شهر مهاباد

شهر کردنشین مهاباد ، از زیباترین شهرهای کردستان بزرگ است که با بخش بندی های ناروای کشوری به آذربایجان باختری داده شده است . از قزوین تا مهاباد ، حدود شش ساعت و نیم راه است . شب را در خانه ی معلم میخوابیم و بامداد آدینه به بازدید از مناطق زیر میپردازیم :

1 )) مسجد جامع

مهاباد

مسجد جامع مهاباد در مرکز این شهر ، قرار گرفته است . بافت معماری و ساخت ویژه ای دارد . دارای دو در ورودیست و یک حیاط کوچک و یک منار بلند سنگی .

مهاباد

ستون های سنگی مسجد به راستی دیدنی و زیبا هستند و پرشمار . پنجره هایی که به سمت حیاط ، باز میشوند ، دارای پرتوی از رنگ های شاد و روشن هستند که نمایی دیدنی به مسجد میبخشند .

مهاباد

زیباترین و جالب ترین اثر به جا مانده از دوره ی صفوی در منطقه ی باختری و شمال باختری ایران ، مسجد جامع مهاباد یا مدرسه ی شاه سلیمان میباشد که اکنون در دل شهر ، قرار گرفته است و سخنرانی های نماز آدینه در آن ، برگزار میشود . این اثر ، یکی از سازه های اسلامی در درون شهر مهاباد هم پیوند به دوره ی صفویه میباشد .

اثر کنونی در مرکز شهر است ؛ البته بافت کهن در خیابان حافظ ، واقع شده است . این اثر در زمان حکومت شاه عباس یکم صفوی و در دوره ی حکمرانی حاکم محلی ، بداق سلطان ، ساخته شده است . تاریخ پایان آن بر پایه ی نوشته ی موجود بر سردر ورودی مسجد ، 1089 هجری قمری است .

گستره ی کلی این مسجد با اتاق های رو به حیاط و یک سردر ورودی و حوض خانه در بر جنوبی،1259 متر مربع است .

مهاباد

مهاباد

مهاباد

مهاباد

2 )) آرامگاه بداق سلطان

مهاباد

آرامگاه حاکم شهر مهاباد در دوره ی صفوی که ساخت مسجد جامع از خدمات او بوده است در گورستان همگانی شهر در سمت جنوب باختری مهاباد ، قرار گرفته است ؛ آرامگاهیست ساده و بی پیرایه با دری آهنی و سبزرنگ و یک گنبد کوچک .

وی ، یکی از سرداران شاه عباس یکم صفوی بوده که در زمان همو ، حکمران منطقه ی ساوجبلاغ مکری به مرکزیت مهاباد بوده است . بداق سلطان در سال 1012 هجری قمری در یکی از جنگ های شاه عباس با بیگانگان در نزدیکی ایروان ، کشته میشود .

آرامگاه وی ، دارای پلانی مستطیل شکل با طاق نمایی در دیواره ی بیرونیست و دربردارنده ی دو بخش ورودی و اتاق اصلی میباشد .

از سال 1370 ، کارهای ساماندهی و بازسازی بخش های از میان رفته ی آرامگاه ، برابر طرح مصوب و با نظارت فنی و اجرائی میراث فرهنگی استان ، آغاز گردید .

ضمن انجام خوانش های باستان شناسی و به دست آوردن آثار و مانده های معماری اصلی ، آزادسازی ساختمان آرامگاه و پیوست های نامناسب ، نسبت به بازسازی بخش های فروریخته و دیوارهای کناری ، بازسازی حرم خانه ، بازسازی ایوان ورودی ، بام سازی ، بهسازی پایه ای گنبد ، کف سازی ، محوطه سازی و نصب در و پنجره ها ، اقدام گردید .

مهاباد

3 )) باغ میکائیلی

مهاباد

باغ زیبا و بزرگ میکائیلی که امروزه با نام بوستان ملت ، شناخته میشود در راه آب بند مهاباد و در کناره ی رود مهاباد ، قرار گرفته است . این باغ ، جای بسیار مناسبی برای تفریح ، خوش گذرانی و پرکردن اوقات فراغت است .

مهاباد

داشتن آلاچیق های گوناگون ؛ وجود پیاده راه در کناره ی رود مهاباد ؛ حوض ها و حوضچه های پرآب ؛ صندلی های نشیمن و اسباب و ابزار بازی از امکانات این بوستان هستند .

وجود پل سرخ ، یکی از ویژگی های این بوستان است . پردی سوور ( پل سرخ ) ، سازه ای فلزیست که با هزینه ی شش سد میلیون ریال از درآمدهای همگانی شهرداری به درازای 44 متر بر روی رودخانه ی مهاباد ، بسته شده و دو سوی بوستان ملت را به یک دیگر ، پیوند میدهد . پهنای پل ، دو متر است .

این پل برای جلوه گری و یادآوری پل سرخ که در سال 1079 هجری قمری یعنی ده سال پیش از ساخت مسجد جامع شهر ، ساخته شده بود ، در سال 82 تا 83 ، خریداری و نصب گردید . پل پیشین که از آجر قرمز ، ساخته شده بود در سال 1349 به دلیل ساخت آب بند مهاباد ، ویران گردید .

در دهانه ی دوم پل مزبور ، نوشته ای با نشانه ی ( هدانا الله صراطا مستقیما ) ، بوده است .

مهاباد

مهاباد

مهاباد

مهاباد

مهاباد

مهاباد

مهاباد

4 )) آب بند مهاباد

مهاباد

کمی که از باغ میکائیلی به سمت راه پیران شهر بروید در سمت چپ تان با آب بند بزرگ مهاباد ، رو به رو خواهید شد ؛ در کنار آب بند ، دست فروش های گوناگونی ایستاده اند و به فروش دستاوردهای خویش میپردازند . ما به خرید و خوردن کولیچه و شورمز با آش محلی میپردازیم : بسیار خوش مزه و دلچسب است .

این آب بند ، خاکیست و دریاچه ی بزرگی در پشت آن ، تشکیل شده است . فاصله ی این آب بند با شهر مهاباد ، بسیار کم میباشد ؛ به گونه ای که به آسانی ، میتوان شهر مهاباد را از کنار آن به دید نشست .

مهاباد

من و حسن در کنار دریاچه

مهاباد

دریاچه ی آب بند

مهاباد

مهاباد

مهاباد

علی رضا و من

مهاباد

مهاباد

 

 

درباره ی اشکان هاشمی

اشکان هاشمی هستم ملقّب به مرد همیشه در سفر ؛ زاده ی 6 اردیبهشت 1362 ؛ دل داده ی ایران و تاریخ و طبیعت بی مانندش . سفر رو به صورت رسمی و ثبت شده از 14 اردیبهشت 1385 با سفری دلچسب به استان آذرآبادگان باختری ، آغاز کردم

مطلب پیشنهادی

ایلام جان

ایلام جان

ایلام جان 1 )) تنگ کافرین یکی از جذابیت های طبیعی استان ایلام ، تنگ …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.