مسجد ملّامهدی
28 فروردین 1394
1 )) این مسجد در خیابان مولوی ، کوچه ی شهید حاج محمّدی ، واقع شده است ؛ محلّه ای که هم امروزه و هم در گذشته به یاد آخوند ملّاکاظم خلیلا به محلّه ی آخوند ، نام آور بوده است .
2 )) بخش های این مسجد ، عبارتند از : در ورودی ؛ دو هشتی کوچک ؛ شبستان ؛ دست شویی ؛ حیاط ؛ زیرزمین ؛ آشپزخانه ؛ بام ؛ مأذنه
3 )) سازنده ی مسجد ، حاج ملّامهدی اعلی ، نیای خاندان یزدی هاست و از شکل ساخت آن ، برمیآید که به دوره ی قاجاری بازمیگردد .
4 )) سردر مسجد ، با کاشی کاری های اندکی ، آراسته گشته و در پایه ی طاقی سردر ، دو گل لوتوس با سنگ ، به نمایش درآمده اند . کاشی های کوچک به رنگ های زرد ، سیاه و پیروزه ای ، نمای زیبایی به طاقی سردر داده اند . درِ ورودی اصلی ، فلزّی سبز رنگ است که بر شیشه ی بالای آن ، جمله ی بسم الله الرّحمان الرّحیم با فلز ، حک شده است . پایه های سردر که گل های لوتوس را در خود ، جای داده ، سیمانی هستند .
5 )) پس از ورود ، به هشتی نخست میرسیم که سمت چپ با راه پلّه ای به پشت بام و سمت راست به هشتی دوم ، راه دارد . سقف این هشتی ، تنها دارای چهار تکّه کاشی سیاه و یک کاشی زرد بسیار کوچک است و آرایه ی ویژه ی دیگری ندارد .
6 )) از هشتی دوم نیز به جز راه هشتی یکم ، دو راه یکی به سوی حیاط و دیگری به بخش زنانه ی شبستان ، جدا میشوند . سقف این هشتی ، دارای کاشی کاری های بیش تری نسبت به سقف هشتی یکم است ؛ با کاشی هایی به رنگ های سیاه و پیروزه ای و آجرهای سیاه رنگ .
7 )) حیاط مسجد ، بسیار کوچک است که در سمت خاوری آن ، دو باب دست شویی و اتاق خدمت کاران مسجد ، قرار گرفته و هواکش های زیرزمین نیز در حیاط ، دیده میشوند . بخشی از دیواره ی شمالی حیاط ، سیمانی است که به دنبال کهنای سازه ، ترک برداشته است .
8 )) شبستان مسجد نیز کوچک است که با هستی همین کوچکی به دو بخش زنانه و مردانه ، بخش بندی شده است . درون دیوارهای جنوبی شبستان ، کمدهایی با درهای چوبی ، تعبیه شده است ؛ دیوارهای شبستان ، به رنگ آجری درآمده و دو سمت سقف شبستان هم با تیرچه های آهنی که روکشی از چوب بر آن ها ، کشیده شده با یک دیگر ، پیوند یافته اند . ستون های سنگی کلفت و زیبایی نیز کف و سقف شبستان را به یک دیگر پیوند میدهند . این ستون های سنگی در میانه ی شبستان بدون هیچ آرایه ای میباشند ولی در گوشه های شبستان ، ضمن آن که با نمای آجر ، پوشیده شده اند ، دارای آرایه های اندکی نیز میباشند . سقف شبستان هم با آجرچینی ، آراسته گشته است . نمای همگانی شبستان ، طاق میباشد . بخش کوچکی از پیوندگاه قوس طاق های شبستان ، دارای یک رده از آجرهای پیروزه ای رنگ میباشد . بدبختانه بخشی از طاق شبستان ، دچار نم زدگی شده و در آستانه ی ویرانیست .
ستونی در شبستان با آرایه
9 )) بخش کوچکی از شمال شبستان مسجد به فضای کوچک آشپزخانه ، ویژه سازی شده که بدختانه بخشی از سقف این جا نیز دچار نم زدگی گشته است .
10 )) راه زیرزمین مسجد در شمال حیاط ، قرار دارد که پس از گذر از راه پلّه ای کوتاه به فضای زیرزمین میرسیم ؛ این فضا به تازگی به دست کارشناسان میراث فرهنگی ، بازسازی شده است . زیرزمین ، دارای چند طاق نما میباشد . یکی از درهای کهن مسجد که یک در چوبی است در بخش خاوری زیرزمین ، قرار دارد که امروزه ، بسته است .
11 )) محراب مسجد که در بخش جنوبی شبستان است ، دارای کاشی کاری های زیباییست . کاشی کاری های یادشده ، بسیار زیبا و دارای رنگ های روشن و شادی هستند .
12 )) مأذنه ی مسجد ، سازه ایست نوساز که در بام ، قرار گرفته و از فلزّ سبز رنگ ، ساخته شده است .
13 )) مسجد ، دارای دری بوده که در گذشته ها از آن ، بهره برده میشده است و امروزه ، کاربردی ندارد ؛ این در به بخش شمالی شبستان ، باز میشده و نام مسجد بر کاشی های خوش رنگی بر بالای این در ، حک شده است . دیواره ی بیرونی مسجد در سال های پیش ، بازسازی و زیباسازی شده است . دیواره ی بیرونی مسجد در کناره های در ورودی قدیمی ، دارای دو طاق نمای زیبا و خوش فرم است .
14 )) این مسجد با شماره ی 4204 به ثبت ملّی نیز رسیده است .
ممنون
کامل و مختصر و مفید!
خدا قوت
سپاس از نگاه شما