1 )) سبزه میدان کنونی تا اوایل سال های 1300 ، جزئی از مجموعه ی باغ و کاخ چهل ستون بوده است که در راستای گسترش محدوده ی شهری و احداث خیابان هایی برای گذر خودروها که به تازگی وارد کشور شده بودند و در ادامه ی خیابان رشت که امروزه ، امام خمینی ، نامیده میشود ، بخش شمالی باغ چهل ستون ، به خیابان ، دگرگون شد و سبزه میدان کنونی ، شکل گرفت . پس از این که علی رغم مخالفت های متنفّذین شهر ، خیابان رشت ( امام خمینی کنونی ) را از بخش شمالی باغ چهل ستون به خیابان باغشاه ( آیت الله طالقانی کنونی ) ، پیوند دادند ، شهرداری ، تصمیم گرفت بخش شمالی باغ چهل ستون را با فوّاره و و حوض ، بیاراید و به نام سبزه میدان به گردشگاه مردم ، ویژه سازد . این میدان ، اگرچه پس از انقلاب ، نام رسمی میدان آزادی را به خود گرفت ولی هم چنان توسّط مردم ، سبزه میدان ، خوانده میشود .
2 )) امروزه ، سبزه میدان ، مرکز شهر قزوین است که خیابان های آیت الله طالقانی ، امام خمینی ، پیغمبریه ، هلال احمر ، فردوسی و نادری از آن ، شاخه شده یا به آن میپیوندند . سمت جنوبی سبزه میدان را کاخ زیبای چهل ستون ، فراگرفته و چند ساختمان قدیمی نیز در سمت های شمالی ، خاوری و باختری آن ، دیده میشوند .
3 )) مغازه ها ، بنیادها و ادارات اطراف این میدان :
پتوی نرمینه ، پوشاک کودک بنیتا ، سوپرمارکت تشریفات ، داروخانه ی دکتر کارآگاه ، ساختمان پزشکان ایرانیان ، ساختمان پزشکان آزادی ، سوپرگوشت مافی ، گالری پرده ی رز ، فروشگاه موادّ غذائی آزادی ، داروخانه ی شهیدی ، درمانگاه قائم ، بانک ملّت ، بانک سپه ، بانک تجارت ، دکتر آرازی ، فروشگاه سیندرلا ، کیمیا پلاسکو ، آب میوه بستنی خاله پسر ، موبایل سام ، پرده سرای سلطانی ، پاسگاه پلیس راهنمایی و رانندگی ، مرکز تلفن آزادی ، کاخ چهل ستون ، پاسگاه پلیس ، 3 دکّه ی مطبوعاتی ، بانک ملّی و 3 کانون فرهنگی مذهبی
4 )) کوچه های این میدان :
بن بست مینا و کوچه ی هدایت
5 )) در بر شمال خاوری میدان ، در قدیمی یک خانه ، دیده میشود که به گفته ی یکی از مغازه دارهای میدان ، متعلّق به آقای شهسواری است که ساختمان اصلی آن ، ویران شده و تنها همین در از آن بر جای مانده است .
6 )) امروزه ، سبزه میدان قزوین که محوّطه ی درون آن با صندلی ها ، چند حوض و چمن کاری زیبایی ، چشمنواز شده است ، پاتوق پیرمردهای قزوینی است که ساعات روز تعطیل خود را در آن جا ، سپری مینمایند .