چهارشنبه 26 دی 1403
خانه / برج ها / تهران گردی

تهران گردی

با پیشنهاد دوست علاقه مند و فعّالم ، مهشید ، برنامه ی بازدید از چند اثر تاریخی و تفریحی پایتخت را برای روز آدینه ششم اردیبهشت میریزم . ساعت 6 بامداد پس از خوردن ناشتایی دلچسب با ون آقای فاتحی به سمت تهران ، حرکت می کنیم . در آغاز به سراغ نماد شهر تهران ، برج آزادی ، می رویم . برجی بزرگ و زیبا که هنوز تهران را با نام این برج میشناسند .

تهران گردی

همگی در پای برج آزادی

نکاتی درباره ی برج آزادی :

1 ) این سازه ی زیبا در سال 1350 هم زمان با گشایش جشن های 2500 ساله ی شاهنشاهی ، توسّط محمّدرضا شاه پهلوی به بهره برداری می رسد .

2 ) نام اصلی و آغازین آن ، شهیاد آریامهر بوده که این نام ، توسّط آقای بهرام فره وشی ، پیشنهاد می شود . پس از انقلاب اسلامی ، این نام به آزادی ، دگرگون می شود ؛ چرا که این برج و میدان بزرگ اطراف آن ، جایگاه گردهمایی میلیونی مردم معترض به حکومت پهلوی بوده است .

3 ) بلندای برج از رویه ی زمین ، 48 متر است ؛ البتّه در برخی بن مایه ها ، این بلندا ، 45 متر ، یادآوری شده است که به نظر نادرست میرسد .

4 ) طرّاح و معمار برج ، آقای مهندس حسین امانت بوده ؛ وی از شاگردان تیزهوش و کوششمند هوشنگ سیحون بود که توانست طرح خویش را در کارگروه ستادی جشن های 2500ساله به تصویب برساند .

5 ) در ساخت این نماد بزرگ از مسجد شیخ لطف الله سپاهان ، ایوان مداین ، آرامگاه کمال الملک در نیشابور و برخی نمادها و شماره های ارجمند  آیین بهائی ، الهام گرفته شده است . گفته می شود که مهندس امانت ، پیروی مسلک بهائی بوده است .

6 ) اگرچه مهندس امانت میخواسته که بلندای برج را تا 120 متر هم بالا ببرد ولی نزدیکی به فرودگاه مهرآباد که از مهم ترین فرودگاه های کشور بوده ، این امکان را از او ، میگیرد .

7 ) میدان آزادی ، پس از میدان نقش جهان سپاهان ( اصفهان ) ، بزرگ ترین میدان ایران ، شناخته میشود .

8 ) ساعات بازدید از این برج ، همه روزه به جز شنبه ها از ساعت 9 بامداد تا 18 پس از نیم روز و آدینه ها از ساعت 10 بامداد تا 18 پس از نیم روز میباشد ؛ در حالی که راهنمایی نادرست تلفنی برج ، ما را از رفتن به بالای برج و بازدید از گنجینه های زیرزمینی آن ، بازمیدارد .

گفتنی ها درباره ی این برج زیبا که هنوز 12 درسد مردم تهران ، آن را پس از گنجینه های تهران و کاخ ها ، سومین اثر بازدیدی گردشگران می دانند ، بسیار است که میتوانید به کتاب ها و پایگاه های گوناگون اینترنتی ، مراجعه نمایید .

پس از برج آزادی به سوی گنجینه ی ایران باستان یا همان گنجینه ی مردمی ایران می رویم که مادر گنجینه های سراسر کشور است . این گنجینه ی بزرگ در آغاز خیابان 30 تیر ، واقع شده و سبک معماری شگرفی دارد .

تهران گردی

پیکره ی داریوش هخامنشی

1 ) سردر ورودی گنجینه را به شکل طاق کسری در تیسفون ساخته اند . این معماری ، ایرانیان را به دوره ی اشکانی میبرد و برق غرور و افتخار در چشم های مان میدرخشد .

2 ) گنجینه به دو بخش ایران باستان و دوره ی اسلامی ، تقسیم می شود . بخش ایران باستان در سال 1316 و بخش اسلامی در سال 1375 ، برپا شده اند .

3 ) پیکره ی شاه زاده ی اشکانی ، جسد مرد نمکی که در اطراف زنجان یافت شده ، پیکره ی بدون سر و دست داریوش هخامنشی که توسّط مصریان عهد هخامنشی ساخته و به داریوش پیشکش شده است ، بخشی از پلّکان های تخت جمشید ، نگاره ی زیبای داریوش به همراه شاهزاده ( خشایارشا ) و بزرگان مادی و هزاران هزاران بریده ی ارزشمند و کهن دیگر در این گنجینه به نمایش درآمده اند .

تهران گردی

بچه ها و من در کنار سنگ تراش داریوش و شاهزاده ی هخامنشی

بدبختانه بخش اسلامی این گنجینه به علّت بازسازی ها ، بسته است .

خانه ی زیبای قوام السّلطنه نیز در خیابان 30 تیر ، واقع شده ؛ همان خیابانی که صحنه ی درگیری مردم خشمگین از برکناری دکتر مصدّق و انتصاب قوام السّلطنه به جای وی بود ؛ مردمی که روز خونین 30 تیر 1331 را رقم زدند تا مصدّق برگردد .

تهران گردی

بچه ها و من در پلّکان نعل اسبی خانه ی قوام

1 ) این خانه ی زیبا تا سال 1332 ، جای زندگی و کار قوام السّلطنه بوده است . پس از مرگ قوام ، پسر او ، این ساختمان را به کشور مصر میفروشد تا به عنوان سفارت خانه از آن ، بهره برداری شود . پس از 7 سال و با بروز اختلافات سیاسی ایران و مصر ، بانک بازرگانی در آن ، برپا میشود و سرانجام در سال 1355 با دستور فرح دیبا به عنوان گنجینه ی آبگینه ، آغاز به کار مینماید .

2 ) طرّاحی همه ی ویترین های زیبای این مجموعه ، کار هنرمندان اتریشی است .

3 ) آجرکاری و نمای بیرونی سازه ، سنّتی و نمای درونی آن ، اروپایی است که قوام ، نقشه ی آن را از فرانسه آورده بود .

4 ) سقف طبقه ی بالا به گونه ی کلاه فرنگی است که گچبری های علی اکبر نادری ، آن را زیباتر نموده است .

5 ) گستره ی همه ی سازه ، 7000 متر مربّع می باشد .

6 ) تالارهای چندی در سازه به چشم میخورند که از جمله ی آن هاست : تالار مینا ( کهن ترین شیشه ها و سفالینه های ایران ) ؛ تالار اپالین یا بارفتن ( پیشکشی های سران فرانسه و چک به شاهان قاجار ) ؛ تالار بلور ( چیزهای بلورین دوران هخامنشی تا اسلامی ) ؛ تالار صدف ( چیزهای سده های نخست اسلامی ) ؛ تالار زرّین ( ظروف زرّین دوره ی اسلامی ) ؛ تالار لاجوردی ( ظروف چینی و ایلخانی ) .

تهران گردیبچه ها و من در کنار کعبه ی زرتشت در خانه ی قوام

دیگر هنگامه ی ناهار است . برای خوردن ناهار به سوی یک مغازه ی سنّتی کوچک می رویم به نام رضالقمه که دوست خوبم ، محمّدرضا بامداد ، روز پیش ، آن جا را برای مان ، رزرو کرده بود . غذای خوش مزّه ای را پس از نیم روز گردش ، در آن جا ، میخوریم و پس از کمی استراحت به گنجینه ی عبرت ایران می رویم .

تهران گردیدخترهای هم سفر در رضالقمه

1 ) گنجینه ی عبرت در نشانی زیر ، واقع شده است :

(( میدان خمینی ، آغاز خیابان فردوسی ، خیابان کوشک مصری ، خیابان شهیدیارجانی ))

2 ) ساختمان این گنجینه در سال 1311 به دستور رضاخان پهلوی ، ساخته شده و در سال 1316 ، کار خود را به عنوان زندان ، آغاز می نماید . در اوایل سال 1350 به دستور محمّدرضا شاه پهلوی به کارگروه مشترک ضدّ خراب کاری ، تغییر نام میدهد و کار ترسناک شکنجه گرانه ی خویش را پی میگیرد . نخستین رئیس این مرکز ، پرویز ثابتی ، نام داشته است .

3 ) جاهای گوناگون این گنجینه که به ترتیب ، موردبازدید قرار میگیرند ، عبارتند از : آمفی تئاتر با پخش فیلمی مستند ، سلّول طیّب حاج رضائی ، اتاق حسینی از شکنجه گران ساواک ، اتاق منوچهری از شکنجه گران ساواک ، اتاق آرش از شکنجه گران ساواک ، بند همگانی یک ، غرفه ی یادبود ابزار شخصی جان باختگان انقلاب ، بند همگانی 2 ، اتاق شکنجه ، اتاق رئیس زندان ، اتاق پانسمان ، حوض آب ، گرمابه و فروشگاه دستاوردهای فرهنگی

4 ) بازدید از گنجینه ی عبرت که زیرمجموعه ی گردشگری ترس ، جای میگیرد ، تاریخ زنده ی این مرز و بوم است که شما را با بخشی از حقایق تلخ و تکان دهنده ی ایران ، آشنا میسازد .

5 ) در پایان با کیک و چای از بازدیدکنندگان ، پذیرایی می شود .

6 ) این گنجینه در زمان سیّدمحمّد خاتمی ، گشوده شده است و پرسش مهمّ من در پایان ، این است که :

آیا بازداشتگاه کهریزک نیز روزی به گنجینه ، تبدیل خواهد شد ؟

پس از بازدید از گنجینه ی عبرت که حدود دو ساعت به درازا می کشد به سمت برج میلاد می رویم .

تهران گردیهمگی در پای برج میلاد

1 ) برج بزرگ میلاد در زمینی به گستره ی 15 هکتار ، ساخته شده است .

2 ) سالن مرکز همایش های برج ، دارای پهن ترین پرده ی سینمایی کشور است و 1700 نفر ظرفیّت دارد .

3 ) بلندای برج ، 437 متر است که به عنوان چهارمین برج بلند مخابراتی جهان ، شناخته میشود .

4 ) دو دستگاه بالابر با سرعت 7 متر بر ثانیّه در مدّت 45 ثانیّه ، کار نقل و انتقال کسان را به فضای دید باز ، فراهم مینمایند .

5 ) این برج در برابر زمین لرزه های 9 ریشتری و بادهای 200 کیلومتری ، پایدار است و با رخداد هر اتّفاقی ، شیشه های آن ، خرد نمیشوند .

6 ) از آن جا که این برج در یک سدمین سالگرد زادروز خمینی ، ساخته شده ، به نام برج میلاد ، خوانده میشود .

تهران گردیهمگی در بالای برج میلاد

پس از بازدید مفصّل از برج میلاد البتّه تنها تا محوّطه ای که فضای دید باز ، نام گرفته است و خوردن خوراکی های گوناگون ، راه برگشت به قزوین نازنین مان را پی میگیریم و برگی دیگر را بر دفتر خاطرات سفرمان میافزاییم .

در پایان ، لازم است از زحمات مهشید و داده های خوبی که به ما داد ، سپاسگزاری به عمل آورم .

هم سفران :

1 ) مهشید بهرام فرد ( مدیر سفر )

2 ) مریم کریمی

3 ) محمّدرضا کریمی

4 ) سعید شمس

5 ) زینب احمدزاده

6 ) زینب هاشمی

7 ) یوسف رحیمی

8 ) کتایون حاج میرزاخانی

9 ) بهناز مافی

10 ) خاطره مهرجو

درباره ی اشکان هاشمی

اشکان هاشمی هستم ملقّب به مرد همیشه در سفر ؛ زاده ی 6 اردیبهشت 1362 ؛ دل داده ی ایران و تاریخ و طبیعت بی مانندش . سفر رو به صورت رسمی و ثبت شده از 14 اردیبهشت 1385 با سفری دلچسب به استان آذرآبادگان باختری ، آغاز کردم

مطلب پیشنهادی

استان البرز

استان البرز

استان البرز همراه با فرشاد عزیز ، هم سفر خوبم میریم تا دو روز رو …

30 دیدگاه

  1. از همه ی بچه های هم سفر متشکر و ممنونم. خیلی خوش گذشت. از همکاری دوست خوبم علیرضا هاشمی هم سپاسگزارم. 🙂

  2. درباره معماری برج آزادی اضافه بکنم که سبک معماریش پست مدرنه و بعنوان نماد ” ایرانی مدرن ” بین سایر ملل جا افتاده. کتاب معماری معاصر ایران. امیر بانی مسعود.

  3. مصاحبه ای از طراح و معمار برج آزادی خوندم که واقعا به دلم نشست
    ایشان گفته بودند که اگر در خارج از ایران عکس برج آزادی را به هر کسی نشان بدهی سریع میگوید تهران و تهران را با این نماد میشناسن نه برج میلاد چون امثال برج میلاد در جهان بسیار است
    ایشان اضافه کرده بودند اگر از برج آزادی به خوبی نهداری شود حداقل تا 400 سال دیگر عمر مفید دارد

  4. مرسی از مهشید و علیرضا، مرسی از همه بچه ها که همسفرای خوبی بودن

  5. علیرضاچون منم دوست داشتم بیام.چه بد که خبر نداشتم

  6. در ضمن عکس ها خیلی زیبا شدن.شاد باش میگم 😀

  7. آقا تهران اومده بودید افتخار میدادید در خدمتتون باشیم

  8. کلا اگه من نبودم به کسی خوش نمیگذشت
    D:

  9. bah bah 😀 hesabi khosh gozashtoondidaaa 😀 in payamake safaaar kheili chize khoobie 😀 be hame tosie mikonam hatman ye doonasho dashte bashan:D

  10. به خانم مهشید بهرام فرد برای مدیریت خوب اولین سفر پیشنهادیشون تبریک میگم و منتظر سفرهای بعد ایشان هستم.

  11. سلام نگو احسان دوباره مدیر میشه ها تو که سفر رو نبودی…؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.